Nyitva tartás:

Keddtől péntekig 10-20h


1111 Budapest,
Bartók Béla út 46.

Arnoldo - Gross Arnold galéria és kávézó
Két éve hunyt el Gross Arnold

Két éve hunyt el Gross Arnold

2014 szeptemberében Édesapám szimbolikusan is megnyitotta - elvágta az aranyszalagot - az ARNOLDO galéria kávézót. Ezzel a gesztussal vált valóra az évek óta dédelgetett terve, hogy egyszer lesz egy hely, ami bemutatja, kiteljesíti, megvalósítja az ő által megálmodott, lerajzolt világot. Nem egy száraz múzeum, vagy poros emlékszoba, hanem egy vidámsággal, élettel teli helyiség lett, ahol mindenki otthon érezheti magát a képei között. Pintyek csicsergése és baráti csevej töltik meg a teret. Akár egy színes Gross kép részleteként, hangulatos csipkés asztalnál üldögélve fogyaszthatunk el egy jó kávét, erdélyi zakuszkát, egy finom zarabellát vagy brownie-t. Nagy veszteség számunkra, hogy röviddel a nagy terv megvalósulás után, 2015 január 22-én elvitték az angyalok. Sajnos már nem lehet közöttünk, és nagy feladat a ránk hagyott szellemi örökséget megőrizni, szeretettel gondozni, továbbvinni, immár nélküle. A célunk az, hogy az életmű bemutatásán túl olyan programoknak is helyet biztosítsunk, amelyek ebbe a világba beleillenek és Arnold szellemiségét, műveinek hangulatát viszik tovább.

   „Gross Arnold művész volt, nagy művész volt, de Gross Arnold egy jelenség volt, egy olyan egyedülálló jelenség, aki ebben a hektikus és frusztrált, vitatkozó és feszült világban és művészetben mindig ki tudott törni az alpári hétköznapok gondjaiból, hogy legalább a művészetet a nemes, emelkedett és tiszta eszmények világába emelje. Így aztán Arnold, ha furcsállod is szomorúságunkat és fájdalmunkat, ahogy itt állsz közöttünk és mosolyogva tekintesz körbe, s felteszed a kérdést, hogy miért is gyűlt köréd ez a sok ember, csak egy lehet a válaszunk. A kivételes ember – ami Te voltál Arnold - a maga egyedülálló voltával nagyon fog hiányozni nekünk, még ha vigaszunk is lehet rézkarcaid, munkáid, képeid, rajzaid csodákkal teli univerzuma, melyek - örök időkre hirdetik a szeretet erejét.”  
(részlet Feledy Balázs művészeti író búcsúbeszédéből)

A  búcsú nehéz időszakán, a veszteség feldolgozásán, az elengedésen vagyunk túl, de nem vagyunk elveszve, hisz van, aki folyton irányt mutat.
az ARNOLDO  továbbra is szeretettel látja vendégeit, reméljük, mindenki megtalálja a neki tetsző képet, programot, vagy éppen gasztronómiai élményt.  

/ Gross András 

Meghalni

Birsalma-illatú, gyöngyház-tekintet
s a hangja mint harang és messzi hegedű
s mind több és tétován sűrűdő lépteikre
felbődül és lerogy az űr sok-szarvú ikre,
átzudul a hideg, mindent elönt a kék!
Elönt a kék vonzás és villámló ekék
s égő tüskék fölött a Meztelen viharja
redőzve ráborúl a horpadó talajra,
megreng az édesség vad fészke, cifra tál,
s a mozdulatlanúl terjengő fénybe száll.

Weöres Sándor 

Ma két éve, január 22-én hunyt el Gross Arnold, és 28 éve szintén ezen a napon halt meg Weöres Sándor. Arnold nagy tisztelője volt Weöres munkásságának, kettejük szellemi rokonsága tagadhatatlan. Weöres nevezte el Grosst mütyürfestőnek.