Nyitva tartás:

Keddtől péntekig 10-20h,
szombaton 11-20h


1111 Budapest,
Bartók Béla út 46.

Arnoldo - Gross Arnold galéria és kávézó
A művészet kertje II. – GROSS ARNOLD 90 MISKOLCON

A művészet kertje II. – GROSS ARNOLD 90 MISKOLCON

Gross Arnold, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy díjas grafikus és festőművész, a rézkarc műfajának megújítója, egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze hazánknak.

Gross Arnold Galéria, a Jászi Galéria és a Miskolci Galéria közös rendezésében létrejött tárlaton együtt látható a széles körben kedvelt és ismert grafikusművész fél évszázados pályájának lenyomata. Csipkeszerű aprólékossággal megmunkált grafikáin tündéri mesevilág kel életre, tele emberarcú, mosolygó virágokkal, madarakkal, angyalokkal és tündérekkel. Gross örök gyermek volt, aki nem csak játékos rajzain, hanem a valóságban is imádott játszani. A játék mellett másik visszatérő témája az erdélyi otthont megidéző kert és műterem. Képein olykor maga a kert válik műteremmé, és a műterem pedig álomszerű csodavilággá.

Az elvágyódást megtestesítő kertek mellett grafikáinak visszatérő témája a város, egyik oldalon a kisvárosi csendes idill, másikon pedig a nagyvárosok lenyűgöző zsibongó tömege. Gross szívesen és sokat utazott, képein Budapest mellett megjelenik Róma, Firenze, Amsterdam és Brüsszel. Persze valamennyi Gross sajátos fantázialényeivel benépesítve.

A tárlat különlegességét a színnyomat variációk és a diorámák jelentik. Utóbbiak a Gross féle fantáziavilág térbeli kiterjesztései: a festmények apró figurákkal, tárgyakkal történt kiegészítései, babaházakra emlékeztető miniatűr dobozterek.

A kiállításon megvásárolható A művésuet kertje - Gross Arnold művészete című nemrég megjelent nagymonográfia.

A kiállítást megnyitja: Révész Emese művészettörténész, kurátor
Helyszín: Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2., Bejárat a Széchenyi utcáról)

A kiállítás megtekintheto 2020. április 18-ig.
Nyitvatartási ido: keddtol szombatig, 9–17 óra között.
www.miskolcigaleria.eu

Együttműködő partnerek: Gross Arnold Galéria, Jászi Galéria