Nyitva tartás:

Keddtől péntekig 10-20h


1111 Budapest,
Bartók Béla út 46.

Arnoldo - Gross Arnold galéria és kávézó
Kirándulás Gross Arnold nyomában a Balaton-felvidéken.

Kirándulás Gross Arnold nyomában a Balaton-felvidéken.

Gross Arnold az 50-es években nyaranta többször fordult meg a Balatonnál.
Badacsony és Balaton című rézkarcai egyik legismertebb, legszebb művei közé tartoznak.

Idei balatoni nyaralásunk alkalmával mi is felkerestük e művek keletkezésének helyeit, és megosztunk pár érdekességet Arnold főiskolai osztálytársával, Töreky Ferenc tavaly elhunyt grafikussal 2015-ben, műtermében készített interjúból, melyben kettejük kapcsolatát és közös élményeit osztotta meg velünk.


Töreky Ferenc műtermében 2015-ben, fotó: Gross András

Töreky Ferenc 1922-ben a Balatonederics melletti Nemesvitán született, szülei itt éltek, gazdálkodtak. A Képzőművészeti Főiskolára hétévnyi tanítói pálya után került, 1947-ben, Koffán grafikai osztályába. 

Az ötvenes években - még az államosítás előtt – a Becehegyi szőlőjükben állt egy kis házuk, melynek szénapadlásán aludtak nyári vakáción levő évfolyamtársaival. Gross Arnold is többször megfordult itt többek közt osztálytársukkal Csohány Kálmánnal (1925 – 1980). Sokat kirándultak a környéken, gyakran látogattak Keszthelyre, Szigligetre, Nemesvita határában az erdőszélen rajzoltak Törekyvel, Csohánnyal. Arnold szeretett fotózni, több fényképfelvételt, panorámafotót készített it.



Kilátás a Szent-györgy hegyről - panorámafotó: Gross Arnold, 1950-es évek


Gross Arnold - Balatoni felhők, színes rézkarc, 1955 

A Badacsony és a Balatoni felhők című képe is itt készült a Becei ugratóról, kilátással a Szigligeti várra, és a Badacsonyra, előtérben a Tapolcai-öböl.

A Badacsony című műnek volt egy előzménye, az eredeti kompozíció bal oldalán két fa alatt üldögél egy hölgy, aki nem a tájat, hanem az alkotó felé tekint kezében frissen szedett virággal. Az alak feltehetően Mohos Piroska jelmeztervező, Arnold akkori kedvese lehetett. Nem tudni milyen okból, de a rézlemezről az alkotó által később le lett vágva ez a rész, az új kompozíció csak a tájra fókuszál. A rézkarcból fennmaradtak ezek az eredeti példányok is, de viszonylag ritkák, csak feketével nyomott példányokat ismerünk.


Kilátás Nemesvita határából, 2016 fotó: Gross András

Az ismert balatoni témák mellett a kutatás során több, eddig ismeretlen művet is említenek a források. Nem vagyok biztos benne, hogy ugyan arról a műről van szó, csak más címeken, vagy fellelhető-e külön műként az 1954-es Ernst Múzeumban rendezett Magyar Kisplasztikai és Grafikai Kiállításon Gross Arnoldnak szerepel egy Szigligeti kirándulás (1954) című rézkarca, vagy a szintén ebben az időben készült Kilátás a Szigligeti várdombról című mű, melyért elnyerte 1955-ben a Munkácsy-díj 3. fokozatát. A művek valószínűleg több módosításon, névváltoztatáson eshettek át. A művek alakulásába akkoriban a Képzőművészeti Alap zsűrije is nagy beleszólással bírt. Így lett például a zsűri döntésének megfelelően a szintén ebben az időben készült "nyári délután" című tájkép is körülvágatva, a kép oldalán látható templomtorony és a fölső sarokban látható angyal elhagyásával engedélyezék csak a zsűritagok a lap sokszorosítását. A rézkarcból azonban fennmaradt pár eredeti kompozíciójú mű is.


Kilátás a Szent-György hegyről, 2016 fotó: Gross András

 

A kompozíciók eretei nézőpontbeállításait keresve magunk is élvezettel fedeztük fel a Balaton-felvidék gyönyörű táját Nemesvita, Becehegy, Szigliget, Szent-György hegy környékén. 

Gross András, 2016-07-19