" />
Nyitva tartás:

Keddtől péntekig 10-20h,
szombaton 11-20h


1111 Budapest,
Bartók Béla út 46.

Arnoldo - Gross Arnold galéria és kávézó
A Gross Arnold Galéria bemutatja: Új kincsek, korai ritkaságok

A Gross Arnold Galéria bemutatja: Új kincsek, korai ritkaságok

A Gross Arnold Galéria - mely a hagyaték, a szellemi örökség kezelését végzi a művész fia, Gross András vezetésével - fő célkitűzése a művész emlékének ápolása. A Bartók Béla úti hangulatos kis hely 2014-es megnyitása óta már számtalan érdekes grafikával gazdagodott a Gross Arnold gyűjtemény, törekedve egy minél teljesebb, átfogó képet adni Gross Arnold művészetéről, életművéről.

A népszerű grafikusmestert leginkább a Gross-féle egyedileg nyomott, különleges technikával színezett aprólékos rézkarcairól ismeri a közönség. Az ARNOLDO galéria-kávézó új kiállítása a Nemzet Művésze Díjjal kitüntetett grafikusművész korai, a még a színes technikájának kiforrása előtti fekete-fehér korszakára, egyedi műveire fókuszál. A rézkarcok színezésének első, kísérleti darabjai mellett bemutatásra kerül egy ceruzával kiegészített érdekes fázisnyomat, nagyvonalú tusrajzok - és egy eddig nem ismert mű - az egykori diáktársától, Töreky Ferenc grafikustól pár éve kapott Óbudai kertvége című főiskolai pasztell- akvarell rajza is, mely 1950-ben a Műcsarnokban volt kiállítva.

“Barcsay Jenő mesterem régen fel-feljárt hozzám, és megnézte a rajzaimat… Egy alkalommal a rézkarc fölé hajolva így szólt: Tudod-e, hogy a grafika fekete-fehér? - Eddig valóban az volt, de most már van színes is – feleltem.” G.A.

A Gross Arnold Galéria bemutatja: Új kincsek, korai ritkaságok

„Eredeti szándéka szerint festő szeretett volna lenni. Korai grafikáin érezni a festői gondolkodásmódot. Az ötvenes években készített tájkép karcai „klasszikus” tájfestményi szabályok szerint szerkesztettek. A festői szépséget e táj-karcokban a rézlemez nagyon érzékeny, aprólékos, gazdag megdolgozással vitte bele. Hiányzott azonban a szín. Hiszen a hagyományos rézkarc egy, általában fekete, vagy barnás tónusú nyomdafestékkel készül. A kinyomtatott grafika kézi színezése – noha több száz éve elfogadott megoldás volt a könyvillusztrációnál – valahogy még is „kifestőkönyv” ízű. Néhányszor használta ezt a módszert, rézkarccal és línóleummetszéssel készült tájképeken az ötvenes években, de azután igen sajátos, egyéni technikával oldotta föl az ellentmondást a festőiség és rajzosság között. Bár a szabadalom joga nem az övé (az sir William Blake-et illeti), de ő terjesztette el a magyar grafikában.”
- Pogány Gábor

A megnyitón Kratochwill Mimi művészettörténész, a Műcsarnok volt munkatársa, Arnold kortársa és barátja eleveníti fel a közös emlékeket, és jóvoltából a kiállításon is bemutatunk pár kisméretű korai művet.

A kiállítást erre az alkalomra kiadott limitált példányszámú képeslapok eladásából finanszírozzuk.
A kiállítás a Grafika Hónapja programsorozat része. 

Megnyitó: 2018. április 5. csütörtök, 18h. A kiállítást bevezeti és megnyitja: Kratochwill Mimi művészettörténész. A megnyitón a részvétel a helyszín adottságai miatt regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezvényre az arnoldogaleria@gmail.com címen lehet.

A kiállítás nyitva 2018. április 6 és május 12. közt, a galéria nyitva tartási idejében:
keddtől péntekig 10-21h, szombaton 11-21h

További Információ - ARNOLDO galéria-kávézó: 1111 Budapest, Bartók Béla út 46.

Gross András / 0670/3387001 / arnoldogaleria@gmail.com 
Esemény –  https://www.facebook.com/events/2079568075640438/