Nyitva tartás:

Keddtől péntekig 10-20h


1111 Budapest,
Bartók Béla út 46.

Arnoldo - Gross Arnold galéria és kávézó

Arnoldo

2014-ben Gross Arnold szimbolikusan is megnyitotta - elvágta az aranyszalagot - az ARNOLDO galéria kávézót. Ezzel a gesztussal vált valóra az évek óta dédelgetett terve, hogy egyszer lesz egy hely, ami bemutatja, kiteljesíti, megvalósítja az ő által megálmodott, lerajzolt világot.


2014-ben nyílt meg a GROSS ARNOLD GALÉRIA ÉS KÁVÉZÓ, rövidebb nevén az ARNOLDO Budapesten a Bartók Béla út 46. szám alatt, Újbuda kulturális negyedében. A hangulatos helyet, amely Gross Arnold művészetének és játékos személyiségének szeretne emléket állítani, maga a művész kezdeményezte és nyitotta meg, nem sokkal halála előtt. Gross Arnold (1929–2015) grafikusművész, a rézkarc műfajának megújítója, egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze hazánknak. Rajzain, színes rézkarcain generációk nőttek fel, meghatározó egyénisége a magyar XX. század képzőművészetének, vizuális kultúrájának.

A hatvanas években Gross sok időt töltött a római Spanyol lépcső szomszédságában levő Antico Caffè Greco teraszán. Itt már előre köszöntek a pincérek a magyar művésznek: Ciao Arnoldo! Ezért is kapta a hely az Arnoldo becenevet. A hely ötlete a művésztől ered, azzal a szándékkal, hogy a régen raktárnak használt alagsori műterme fiókjai helyett a műveit a közönség elé tárja. Ehhez kapóra jött az Újbudai Önkormányzat törekvése, melynek keretében sorra nyílnak a galériák és kávézók a Bartók Béla úton. Egy pezsgő és szerethető kulturális negyed része az új kávézó, melynek helyisége teljes felújítás után nyerte el mai kialakítását.

A képek mellett a gasztronómia is Arnold világát idézi. A hely specialitásai közé tartozik a saját, házi recept szerint készült sütemények, mint a flódni, a gyümölcsös prósza, és a remek brownie is. A szintén erdélyi gasztronómiát idéző vinete (padlizsánkrém), a zakuszka és az olaszos Arnoldo szendvics is kitűnő választás; mindehhez pedig a Mikszáth téri Lumenből érkező, külön a kávézó számára frissen pörkölt kávét kortyolgathatunk. A szokásos kávékínálat mellett kipróbálhatjuk a művész kedvenc Arnoldo kávéját is.

Bár a mester egyáltalán nem volt nagy italozó, a finom italokat mértékkel kedvelte. A minden igényt kielégítő itallapon megtalálhatóak a hatvanas évek olyan klasszikusai is, mint a tojáslikőr, Éva vermut, Cherry brandy is.

„A 2015-ben elhunyt művész tiszteletére létrehozott kávézó a Bartók Béla úti művészhelyek egyik gyöngyszeme. Gross Arnold, a „mütyürfestő” különös hangulatú pasztellvilágához illő, hozzá méltó helyet sikerült teremteni.”
– magyar konyha – Budapest top 10 art&food

Az élményt és a hangulatot kéz a kézben elvitelre is élvezhetjük, a Gross grafikáival díszített díszdobozos kézműves bonbonok négyféle változatban is megvásárolhatóak.

Az ARNOLDO állandó kínálata mellett, alkalmazkodva a helyi, lokális eseményekhez/rendezvényekhez friss, meglepetésszerű aktualitásokat kínál. A Bartók Béla Boulevard résztvevőjeként a tavaszi és őszi programok során a bemutatkozó vendég országok gasztronómiája is megkóstolható az aktuális kínálatban.

A kávézó kitűnő rendezvényhelyszín, ahol 15-30 főig tarthatunk alkalmi zártkörű céges rendezvényt vagy születésnapot különleges, egyedileg rendelhető menüvel.

Nem csak a Gross Arnold rajongóknak érdemes tehát ellátogatni a Bartók Béla út 46-ba, hanem bárkinek, aki egy hangulatos beszélgetéshez, randevúhoz keres meghitt helyszínt. Ha erre jár, mindenképpen nézzen be!

A nemrégiben elhunyt Gross Arnold, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth díjas grafikus és festőművész munkáiból már számtalan kisebb-nagyobb kiállítást rendeztek idehaza és a nagyvilágban. Szerteágazó munkásságát, érdekes életútját, gyűjtőszenvedélyének ereklyéit szisztematikusan, komplexen átfogó nagy életmű összeállítása, a monográfia kiadása és egy teljes életmű kiállításnak a megrendezése viszont még várat magára. A hagyaték, a szellemi örökség kezelését a művész fia, Gross András vezetésével 2014-ben, még Gross Arnold jelenlétében megnyílt Gross Arnold Galéria gondozza, amelynek fő célkitűzése a művész emlékének ápolása.

“Barcsay Jenő régen fel-feljárt hozzám, megnézte a rajzaimat… Egy alkalommal a rajz fölé hajolva így szólt: Tudod-e, hogy a grafika fekete-fehér? Eddig valóban az volt, de most már van színes is – G.A.”

Gross Arnold a rézkarc műfajában alkotott maradandót egyedi színezési technikájával. A „Gross féle” színezett rézkarcok sokszínűségének, aprólékos világának kutatása, az életmű feldolgozása folyamatban van, jelenleg mintegy 160 különféle rézkarcot tartunk nyilván, ezek többféle változatait. Az oeuvre a kutatásnak köszönhetően szépen bővül különlegességekkel. Egy-egy mű akár több cím alatt, vagy változatban is szerepelt, műveit többször fejlesztette, átalakította. Kedvenc témáit több verzióban, sorszámmal jelezve is elkészítette.

A Galéria az értékesítés mellett, archívuma részére keres a művészhez köthető dokumentumokat, műtárgyakat megvételre.

„Azt hiszem, méltatásra nincs szüksége, mert akik itt összegyűltek, nem zsákbamacskára jöttek, hanem várakozással, és ez a várakozás biztosan beteljesül. Ha pedig meglepetés ért valakit az külön öröm. Én mindig irigyeltem azt a vidám mesebazárt, amelyik mintha teljes és szomorú képe lenne valaminek, a szemem láttára kialakult.” – részlet Kondor Béla megnyitó szövegéből Gross Arnold önálló kiállításán - Dürer terem, 1970

Eddig feldolgozott életútját és rövidített életrajzát megtekintheti a Gross Arnoldról linken. Ha van egy jó története, vagy egy emléke a művészről kérjük, ossza meg velünk!

 

Tekintse meg virtuális sétánkat!