Nyitva tartás:

Keddtől péntekig 10-20h


1111 Budapest,
Bartók Béla út 46.

Arnoldo - Gross Arnold galéria és kávézó
Rutkai Bori kiállítása „Az ABBA zenekar kirándul az őszi erdőben”

Rutkai Bori kiállítása „Az ABBA zenekar kirándul az őszi erdőben”

Kiállításmegnyitó: 2019. október 18., péntek 17.00

Finisszázs: 2019. november 9. szombat, 19.00 - vetítés és mini diszkó

A kiállítás megnyitja: Rutkai Bori

Közreműködnek: a Rutkai Bori Banda tajai: Szerető Dániel, Darvas Kristóf, Nemes Janó

Rutkai Bori eredetileg videoművészként diplomázott. Az egyetemi évek alatt kezdett énekelni és dalszerzéssel foglalkozni. Korábban több zenekart is „üzemeltetett”, jelenleg a Rutkai Bori Bandával zenél gyerekeknek, énekel a Budapest Bárban, illetve felnőtt formációjával és Háy János íróval irodalmi-képzőművészeti eseményeket hoznak létre. Dalai és képei most már elválaszthatatlanok lettek egymástól, kedvenc műfajait - visszatérve eredeti szakmájához – saját rendezésű videóklipekben, animációkban is ötvözi.

Festményeivel illusztrált CD-s mesekönyvei a Sárkányjárgány, a Pizsamátor és az Űrdöngölők mellett minden évben családi naptárral is meglepi a közönségét. 2019-ben horgolt bábjait és installációit bemutató kalendárium született, idén azonban visszatér a festett képekhez.

Bori tulajdonképpen „mesekertész”. Témái, szereplői vissza-visszatérnek, egyaránt megjelennek felnőtt számaiban vagy gyerekeknek szóló dalaiban, felbukkannak a festményein, s találkozásaikból újabb és újabb mesék ágaznak el. Gyakran festés közben „ébrednek” az új dalok, ahogy az alkotó ellazult állapotban a színekbe merülve, spontán festékfoltokból inspirálódva konkretizálja a figurákat, majd történetekkel és nevekkel ruházza fel őket. A kiállítás címadó festménye is ezzel a módszerrel készült, a vászonra felvitt színpompás felületekből megszülető manózenekar négyfős formációja „definiálta magát” ABBA együttesnek.

Bori munkáiban a humor és a poézis finoman keveredik, kedves szemtelenséggel, kényeztető pajkossággal, melynek révén intenzív hangulatok jönnek létre. Bori januári születésű, az óvodában a hóember volt a jele, így a téli témák erőteljesebben vannak jelen munkásságában. A meghittség megidézése, a hétköznapok esti pillanatainak ünnepé varázsolása Bori egyik kedvenc alkotói állapota és témája. Sötét háttéren világító városi épületek, falusi házak, hóesés, égősorok, „láthatósági” színekkel ábrázolt lények népesítik be a képfelületet. A fantázia és a valóság barátságosan megfér egymás mellett, fúziójukból olyan kreatív meseterek keletkeznek, ahol otthon érezhetik magukat felnőttek és gyerekek egyaránt. Az Arnoldo Galéria varázslatos atmoszférája, Gross Arnold gyönyörű világa rokon szellemiségű Bori kisméretű, gondosan és szeretettel kimunkált játékos képeivel. A kiállításon nem csak a 2020-as naptár eredeti festményei szerepelnek, a falatnyi falon elférnek még a korábbi naptárakhoz készült illusztrációk is, és bele lehet lapozni Bori mesekönyveibe is. A tárlathoz kapcsolódóan esti vetítések is lesznek: az apró képek megelevenednek, a Bartók Béla utca házaira, aszfaltjára felnagyítva vetítődnek ki, így a látogatók belesétálhatnak a mesékbe, elveszhetnek a részletekben, a vetítést magukon hordozva maguk is képalkotókká válhatnak. Az októberi-novemberi időszakban már elkezdődik a téli ünnepekre való felkészülés, várakozás. Ezekkel az esti vetítésekkel szeretné Bori a képek hangulatát kiterjeszteni, a galéria tereit illuzórikusan megnövelni, bevonni a járókelőket, aktivizálni a passzív, de potenciális közönséget is.

A kiállítmegnyitón Bori mesél a képek keletkezéséről, majd a festményekhez kapcsolódó dalokból zenész kollegáival adnak elő egy mini koncertet. A tárlat november 9-én egy vetítős-zenés finisszázzsal zárul. A Bori festményeiből készült artprintek, mesekönyvek és naptárak az Arnoldo Galériában a kiállítással egyidőben és azt követően is megvásárolhatóak.

www.rutkaiboribanda.hu, www.grossarnold.com

A Magyar Festészet Napja program keretében